Війна поруч: стережіться вибухівки!

04.05.2018 13:55

Чотири довгих роки точиться війна на сході. На жаль, ми так довго тішили себе думкою, що Державна Незалежність дісталася нам, на відміну від інших республік колишнього СРСР, як то кажуть без крові, що й не помітили, як розслабилися, забули, що за мир слід постійно боротися. Як наслідок – війна від агресивного сусіда, котрий ніколи не визнає нашої самостійності та  європейського цивілізаційного вибору. І уже на нашій землі, а не деінде, рвуться міни і снаряди, свистять кулі, гинуть люди…

Але марно вважати, що поле бойових дій обмежується кількома районами на Донбасі. Війна у наших душах триває на усій території нашої землі. Війна породила десятки тисяч людей, які вміють користуватися зброєю; на жаль частина з них забула, як жити в мирі. Вони часто знервовані та розлючені, іноді доведені до відчаю тим, що не бачать свого місця в житті. І ось уже той, хто колись і у страшному сні не міг собі уявити, що зможе просто так вбити людину, легко натискає на спусковий гачок пістолета на вулиці або висмикує чеку гранати десь у кафе лише через те, що у нього раптом з’явилися ті чи інші претензії до такого ж, як він, громадянина мирної колись країни… І ось уже ручні гранати стають головним «аргументом» не лише розборок організованих злочинних груп, а побутових сварок та сімейних непорозумінь.

Не замислюючись про наслідки, дехто везе з передової небезпечні бойові «сувеніри»: зброю та боєприпаси, і далеко не всі з них вдається вилучити на блокпостах. Ми необачно виправдовуємо їх: «хлопці люблять небезпечні іграшки!», а найгірше – все менше здригаємося, дізнавшись, що там чи там – на мирних нібито вулицях мирних нібито міст вибухнула граната чи пролунав пістолетний постріл.

Сумна статистика: лише за минулий рік прикарпатські правоохоронці десять разів виїжджали на місця, де сталися вибухи, і шістдесят дев’ять разів – на місця виявлення вибухових предметів. У тридцять одному випадку вилучили вибухові матеріали, у восьми – знешкодили та вилучили вибухівку, в одному випадку було знешкоджено саморобний вибуховий пристрій. В тому числі двадцять дев’ять разів правоохоронці виїжджали для перевірки підозрілих, схожих на вибухові пристрої, предметів, які такими насправді не виявились.

Кілька кричущих прикладів: в ніч на 24 листопада 2018 року від вибуху ручної гранати РГД-5 постраждав один з мешканців м. Івано-Франківська. Як і у багатьох аналогічних ситуаціях, вибуховий пристрій у цьому випадку став інструментом побутової сварки на ґрунті вживання спиртних напоїв. Додає занепокоєння те, що вибух прогримів у спальному районі міста – на вулиці Гната Хоткевича, біля торгівельного закладу. Тож ймовірність завдати поранення чи спричинити смерть пересічним мешканцям мікрорайону, які випадково могли опинитися поруч, була дуже великою.

Та, якщо у цьому випадку потерпілий (він же винуватець вибуху), як то кажуть, відбувся переляком і навіть відмовився від госпіталізації, то в іншому випадку застосування вибухового пристрою у мирному Івано-Франківську закінчилось трагічно. Нагадаємо, 5 лютого 2015 року граната вибухнула просто у приміщенні пологового будинку. Ревнивий чоловік раптом вирішив, що його дружина, працівниця пологового будинку, йому зраджує. З’ясувати стосунки вирішив за допомогою бойової гранати, яку прихопив з собою із зони АТО, коли возив туди Різдвяний вертеп з Прикарпаття. Як наслідок, сам він загинув на місці, дружина зазнала жахливих поранень.

Не оминула Прикарпаття і напасть із застосуванням саморобних вибухових пристроїв. Читачі, напевно, пам’ятають шок від виявлення 23 серпня минулого року саморобної «пекельної машини», що її невідомі зловмисники приліпили під пішохідним мостом через річку Бистриця Солотвинська. Залишається лише здогадуватись, на кого в переддень Дня Незалежності чигала встановлена наразі невідомими «народними умільцями» вибухівка (зрештою, правоохоронці, які наразі розслідують даний факт, рано чи пізно це з’ясують), але завдяки небайдужим пильним івано-франківцям вибуховий пристрій було виявлено ще до того, як він зміг завдати непоправної шкоди мирним мешканцям. Наслідки вибуху могли бути непоправними. Нагадаємо, пристрій було встановлено у відпочинковій зоні, де влітку буває чимало мешканців обласного центру, в тому числі дітей.

А от пристрій, що його зловмисники встановили у серпні 2016 року на розтяжці на подвір’ї одного з мешканців Снятина, свою жахливу місію таки виконав. Загинув хоробрий чоловік, колишній воїн-афганець, який, пройшовши пекельне горнило, як тоді казали, «інтернаціонального обов’язку» у далекій східній країні, знайшов свою смерть від саморобної бомби на власному обійсті…

З початку бойових дій на Сході чимало говориться про заборону феєрверків, виховання у жителів міст і сіл нетерпимості до використання святкової піротехніки. І справді, дещо аморальною виглядає радість від вогняних спалахів і вибухів, коли за кількасот кілометрів від них гинуть твої краяни-добровольці в Збройних Силах. Вибухи завдають зайвого стресу тим, хто пережив артилерійські та мінометні обстріли, бачив, як гинуть бойові побратими і мирне населення. Як доводить практика, навіть застосування святкових піротехнічних засобів з дозволу та за погодженням офіційної влади не завжди може гарантувати безпеку громадян. Ще свіжим у пам’яті івано-франківців є випадок травмування людини під час феєрверку з нагоди відкриття в обласному центрі новорічної ялинки 19 грудня минулого року. Тоді внаслідок неправильного спрацювання піротехнічного пристрою тяжких травм зазнала 17-річна дівчина. В даний час є значний ризик, що потерпіла назавжди залишиться інвалідом…

Що хочеться сказати на завершення. Вибухові травми, напевно, є найжахливішими від усіх. Часто-густо травмування внаслідок вибуху призводить до ампутації кінцівок, жахливих пошкоджень внутрішніх органів, контузій, та інших непоправних наслідків для здоров’я. Тож не випробовуйте долю. Виявляйте пильність та громадянську свідомість. Якщо рідний, близький чоловік привіз з війни речі, яким не місце у мирному житті, знайдіть спосіб переконати його здати те, що може стати бідою для вас та ваших дітей. Побачивши підозрілий предмет, схожий на вибуховий пристрій, не чіпайте його, але й не будьте байдужими – одразу телефонуйте у правоохоронні органи! Не дозволяйте байдужості забрати у Вас головні цінності, що є у людини –здоров’я та життя … 

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode