Російські спецслужби не припиняють спроб завербувати українців

25.05.2018 09:57

Спецслужби Росії активно намагаються вербувати українців, які приїжджають в країну на заробітки.

За словами шпигунів, їх завербували під різними приводами, коли вони перебували в Росії. При цьому одному з них наказали підписати контракт з ВСУ.

"Мав передавати, який моральне стан у військовослужбовців. Хто як налаштований. Хто де дислокується. Склади де... Коли я потрапив в Україну, то вони зв'язувалися зі мною. Я сказав, що буду співпрацювати, але потім перестав з ними спілкуватися" , - зізнався один зі шпигунів.

Контррозвідники ВСУ відзначають, що росіяни "полюють" не за якістю, а за кількістю інформації. Тому група ризику є дуже широкою.

Слід відзначити українців, які відбувають покарання на території сусідньої держави. Їх вербують представники ФСБ воювати на Донбасі, пропонують рік контракту або тюремний термін. Хто погоджується на рік контракту, тому обіцяють ”чисті “документи і можливість повернутися в Україну.

Завербованим українцям видають мобільні телефони, які постійно прослуховують. Якщо людина має намір втекти, її тут же затримують.

Під вербування потрапляють студенти, люди у віці і навіть сімейні пари.

Російські приватні військові компанії  активізували вербування жителів окупованого Донбасу, українців як “гарматне м’ясо” купують для участі в бойових діях в Сирії. Агітація ведеться по сьогоднішній день.

Також, Кремль втручається і в українську політику і закидає в інтернет фейкові новини. Здавалося б, у людей своїх проблем вище голови. Свободи слова немає, вибори за фактом зводяться до монархії і царя міняти не можна. І при цьому вони вперто лізуть до українців зі своїми правилами. Невже в Кремлі справді вважають, що можна тиснути на одну партію і це змусить українців поміняти свої погляди і полюбити нав'язливих «братів» з-за поребрика? Справа не в окремих політиках, а в тому, що українці чудово усвідомлюють загрозу від сусідів.

То ж до яких методів вдаються російські спецслужби для вербування українців, як зрозуміти, що людина є об’єктом уваги іноземної розвідки, і що потрібно робити, щоб цього уникнути? Оскільки агресія Росії носить гібридний характер, тож і вербування її спецслужбами виглядає гібридним. Скажімо, на російській території ФСБ можуть зацікавитись заробітчанами: легальними – з дозволами на роботу, і нелегалами. Вразливі і туристи, й українці, які приїхали до родичів. Спецслужби можуть застосовувати фізичну силу, тортури або шантаж. В таких випадках після повернення в Україну потрібно одразу ж звертатися до правоохоронних органів. Тоді закон звільняє від відповідальності.

Російські спецслужби мають значний досвід вербувальної роботи, яка відточувалась ще за часів Холодної війни. Зрозуміло, що з того часу їхня мережа нікуди не зникла і в Україні.

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode