Повним ходом йдуть фінальні випробування українських ракет “заміни” Точки

26.12.2017 12:26

В Одеській області знову відбуваються випробування РСЗВ “Вільха” на базі реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) Смерч калібру 300 мм.

В рамках фінальних випробуваннь сьогодні має бути здійснено 4 пуски. Ракети, якими стрілятимуть повністю нові та виготовлені в Україні, зокрема:

- корпус

- двигун

- паливні системи і паливо

- бойова частина

- головка наведення

- керування

В кооперацію зі створення і виробництва нового комплексу і ракети включені провідні підприємства ОПК України за інтегруючої ролі київського конструкторського бюро Луч. Нагадаємо, що нещодавно ДАХК “Артем” освоїв випуск ракет до реактивних систем залпового вогню. Устаткування, яке буде використано при виробництві даних ракет – турецьке.

Цей комплекс може розглядатися як заміна оперативно-тактичному ракетному комплексу Точка з поліпшеними на порядок показниками точності влучання, ніж у Точки. Одна з родзинок – система управління ракетою. Вона передбачає корекцію польоту ракети за рахунок імпульсних двигунів. Дальність ураження цілей у цих ракет до 120 км, але періодично озвучувалася, що це аж ніяк не межа для “Вільхи”. Шасі нової ракетної системи буде виготовлене КрАЗ на базі автомобіля КрАЗ-7634, хоча перші випробування відбувались на шасі МАЗ-543.

24 листопада Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов анонсував запуск серійного виробництва 300-мм ракет для РСЗВ “Вільха” в 2018 році

Секретар РНБО тоді розказав: «Ракети вже поставляються. Поки це, скажемо так, відновлення завдяки нашим технологіям тих ракет, які вироблялися ще в Радянському Союзі, але ми також уже повністю перейшли і до виробництва української ракети, починаючи від ракетного двигуна і завершуючи бойовою частиною, виробництвом корпусів. І що стосується електронного обладнання, системи управлінням вогнем, то тут якраз українські розробки обійшли наших російських конкурентів», – сказав Турчинов.

РСЗВ “Вільха” з усіх видів реактивного і ракетного озброєння України на сьогоднішній день є найбільш перспективним і близьким до прийняття на озброєння, ніж інші. Власне, якщо 2018 й рік стане вирішальним для даної РСЗВ, то з цього можна тільки порадіти. Наявність високоточної зброї у ЗСУ може певною мірою змінити нинішній дисбаланс сил з нашим гібридним сусідом, а так само ввести деякі корективи не тільки на сухопутному, але й морському рубежі, практично незахищеним від вторгнення. Як-не-як, ряд випробувань “Вільхи” проводилося саме по ураженню цілей в Чорному морі.

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode