Обережно: чим російська пропаганда буде годувати українців у найближчому майбутньому?

10.10.2018 11:13

Звичні штампи російської пропаганди на кшталт «кривавої хунти» і «розвалу України» вже не працюють. Тому в Кремлі придумали нові прийоми і штампи, з якими вже дуже скоро планують «познайомити» українців.

НАМ ПОТРІБЕН МИР – ВЕСЬ. Чим ближче вибори – тим частіше в ефірах і публікаціях звучить слово «мир». З одного боку, в результаті військових дій дійсно страждає мирне населення, а більшість українців, згідно із соцопитуваннями, найбільше хоче саме закінчення війни.

Але, з іншого боку, цілком природне бажання миру використовує пропаганда агресора. Російські ЗМІ просувають думку, що це саме українська влада «не хочуе йти на компроміс», тоді як президент РФ Володимир Путін – «миротворець №1».

ПОЧУТИ ДОНБАС? У переселенців з окупованих областей дійсно чимало проблем, які українська влада не поспішає вирішувати. Відповідно, існують громадські організації, що відстоюють їх інтереси.

Однак крім реальних переселенських організацій можуть з’явитися і фейкові. Вони будуть не стільки говорити про справжні проблеми переселенців, скільки «просувати» позицію Кремля.

ТУПИК СВОБОДИ. Про те, що в Україні є проблеми зі свободою слова, говорять і самі журналісти, і правозахисники, і міжнародні організації. Цю ситуацію можуть використовувати російські пропагандисти, підміняючи поняття і змішуючи реальні випадки тиску на ЗМІ з протидією фейкам, маніпуляціям та інформаційним «вкиданням».

Я ВТОМИВСЯ, Я ІДУ. Ще один прийом російської пропаганди – твердження на кшталт «всі втомилися від війни», «менше війни на екрані», «не будемо говорити про військових, це всіх втомило». У цьому теж є частка правди: українці дійсно втомилися від війни. Проте військові дії тривають, частина української території як і раніше окупована, а значить – про це потрібно продовжувати говорити.

ІГРИ ПАТРІОТІВ. Російська пропаганда грає також на тій обставині, що багатьох українців дратує показний патріотизм політиків. Крім того, багато «їжі» для пропагандистів Кремля дають різноманітні акти насильства й ексцеси з боку праворадикальних угруповань. Російські ЗМІ традиційно приділяють цим угрупованням набагато більше уваги, ніж вони того заслуговують (враховуючи, що рівень підтримки правих радикалів в українському суспільстві невисокий).

ЧИ БУВ ВИБІР? Ще одна болюча тема – ставлення до жителів окупованих територій, які так чи інакше співпрацюють з бойовиками і окупантами. У багатьох українських громадян дійсно не було іншого вибору, окрім як тією чи іншою мірою визнати окупаційну владу. Але одна справа – працювати в ЖЕКу або соцзабезі, і зовсім інша – піти добровольцем в незаконне збройне формування, катувати і вбивати людей. Російська пропаганда спробує поставити знак рівності між цими, дуже різними, ситуаціями.

Загалом, російська пропаганда буде використовувати реальні проблеми і піднімати теми, які дійсно хвилюють людей. Тому українцям знадобиться зберігати здоровий глузд і критичне мислення, щоб не стати жертвою інформаційної агресії Кремля.

 

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.