Нові інформаційні війська Росії: народжені брехати

02.03.2017 14:05

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу нещодавно заявив про створення в країні військ інформаційних операцій. Офіційно – для ведення контрпропаганди, захисту національних інтересів національної оборони та протиборства в інформаційній сфері.

Діяльність російських спецслужб щодо нашої країни можна розділити за такими напрямками:

·  Міжнародна активність. Сюди підпадає дискредитація України на світовій арені, нав’язування уявлення про провал реформ та всеосяжне проникнення корупції та переконання у необхідності припинити міжнародну підтримку. Мається на увазі як зняття санкцій з Росії так і утримання від надання летального озброєння ЗСУ. Крім того, активно використовуються історичні аспекти – як, наприклад, питання Волинської трагедії у польсько-українських відносинах.

·  Активність в зоні АТО та на тимчасово окупованих територіях. Головне завдання російських інформаційних спеціалістів – підрив довіри до української армії. Відомі випадки диверсій, що були скоєні саме місцевими (як вибухівка в банці з медом від мешканця Станично-Луганського району), підтверджують ефективність такої роботи. Крім обробки мозку населенню, робиться все можливе для приниження бойового духу бійців ЗСУ. Поширення панічних настроїв, чутки про зраду та загрозливі смс-повідомлення відомі ще з часів Іловайську. Переважно, така робота проводиться підрозділами ГРУ ГШ РФ.

·  Дестабілізація всередині країни, що є зоною відповідальності 5ої служби ФСБ РФ. Останні події на роковини Революції гідності – найсвіжішій приклад такої діяльності. А до цього – вже чисельні спроби створити «третій Майдан», виступи професійних «солдатськіх матерів», «тарифний геноцид», травневі марші тощо. Дуже часто в якості інформаційного приводу для таких дій використовуються новини з фронту, переважно дрібного, тактичного рівня, але в інформаційному плані вони подаються як стратегічно важливі. Варто зазначити і вміле використання різних політичних сил. В нагоді стають не тільки відверто радянські комуністи чи регіонали, а й на перший погляд абсолютно проукраїнські сили.

Покращити ситуацію з протидією російському впливу повинна підписана Президентом України Доктрина інформаційної безпеки. Адже в неї прописані ролі та сфери відповідальності більшості українських державних органів, цивільних та військових. Такі заходи поєднуватимуться із створенням якісної української альтернативи, щоб користувач міг самостійно, без примусу, обрати для себе національний продукт. А з ним, і змінити свій світогляд на українській.

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode