Демагогічний казус Ващиковського

01.08.2017 15:37

Нещодавно міністр закордонних справ сусідньої Польщі викинув в ефір чергову “страшилку”, лякаючи українців тим, що з Бандерою на прапорі, Європи Україні не бачити, тобто своєю заявою цей високопоставлений представник польської влади і партії ПіС, образив всіх українців і державу Україну.

Склалося враження, що вступ України у ЄС залежить лише від пана Ващиковського. Цей демагогічний казус п. міністра засвідчив про слабкість його позицій в польському політичному середовищі і ще більшу слабкість позицій його партії. Дипломат такого рівня не повинен викидати в ефір такі заяви. В країні, яка не воює, і в якої на східних кордонах не стоїть агресор, мала б право оголосити Ващиковського персоною нон грата і заборонити йому в”їзд у нашу країну. І першим кроком мав би стати виклик посла Речі Посполитої в Міністерство закордонних справ

Національна упередженість, зверхність, відсутність цивілізованості в риториці шефа зовнішньої політики Польщі, засвідчила про те, що сьогоднішні реалії у взаєминах між Україною та Польщею, далеко не ідеальні. Вітольд Ващиковський перш за все грає на польську публіку, на польського виборця, особливо кресов”яків та їх нащадків. Це не перша заява такого змісту. Щось подібне озвучував і п. Качинський. Не дивно, бо ПіС катастрофічно втрачає виборця і високопоставні функціонери цієї політичної сили шукають підтримки у будь-кого, щоб не опинитися на маргінесах польської та європейської політики. Росію і Німеччину зачіпати бояться, то ж є зранена Україна...Такі сьогоднішні реалії. На жаль, Європа і по сьогодні ще не позбулася негативних стереотипів щодо новітньої історії України і в цьому, на нашу думку, полягає слабкість Заходу і цим користуються політики типу Ващиковського.Зрештою, популізм Ващиковського виявився і в його заяві про те, що вибори президента Європейської Ради Дональда Туска були сфабриковані. Це так про свого земляка і відомого європейського політика, що неодноразово підтримував Україну на внутрішньому та міжнародньому рівнях.

Очевидно, п.Ващиковський ще є носієм духу реваншизму типу о. Ісаковича- Залєського, в якого брехня стала ментальністю, а ненависть до українців є сталою афектацією.

Міністр закордонних справ Польщі призабув і те, що вступаючи в ЄС та НАТО, польські лідери забули наголосити про винищення євреїв Єдвабного, про видачу їх гестапівцям в часі війни, про захоплення чехо-словацьких земель разом з фюрером Великої Німеччини, про те ,як під крики:”Віват” національний герой Речі Посполитої ген. Станіслав Шептицький загарбав литовські землі разом з їх історичною столицею- Вільнюсом. Слід було б п. Ващиковському наголосити і на тому, що Річ Посполита загарбала українські національні території , а їх лідер Ю. Пілсудський знищив молоду державу галичан- ЗУНР, і як поляки своєю недалекою імперіалістичною політикою, розчистили шлях до загибелі самої Польщі.

Своєю заявою Ващиковський мимоволі допомагає Кремлю, зрештою він також закликав НАТО до діалогу з Росією. Очевидно, п. міністр слабо знає національну історію, забувши про те, що лише у ХХ ст., з вини Росії, загинуло понад мільйон поляків, забув про звірства Суворова, про Катинь і Смоленськ. Головне для нього -Провідник С. Бандера. Очеводно, для ПіС і Ващиковського, лідер ОУН є і по нині стратегічним ворогом, а не Москва. Нагнітання істерії та галасу щодо українців і їх національних героїв, є постійним пріорітетом польських шовіністів.

Аспект Ващиковського повністю співставляється з ідеєю та чином Кремля, хоч, як міністр, він, неодноразово засуджував еспансіоністську політику Росії та її лідера. Політична анафема, апломб - веде до розбрату між сусідніми країнами і не сприяє їх зближенню. Отримавши такий імпульс від свого міністра ,польські шовіністи продовжуватимуть руйнувати і так нечислення українські пам”ятники та меморіальні таблиці. Натомість в Україні, чи нещодня, відкриваються польські пам”ятники, символічні могили чи меморіальні таблиці. Навіть душителю української державності- Ю. Пілсудському красуються пропам”яті меморіальні таблиці. Таке лише в Україні можливе. В польській столиці височіє пам”ятник загиблим полякам від рук українців. Навть в колишніх фашистських таборах таких нема. Чи може польські націоналісти і польські комуністи не катували українців, не вбивали їх і не відрубували рук. Утвердження розбрату через необєктину історію, однобоке таврування, як найбільших у світі злочинців, вояків УПА і повне замовчування звірств польського підпілля і звірств польських комуністів, не реалізує і не буде зміцнювати доктрину добросусідства між Поьщею та Україноюю. І рупором цих негацій, на даному етапі є польська , поки що ведуча політична сила -ПіС та один з її очільників- міністр зовнішніх справ Речі Посполитої- Вітольд Ващиковський. Це відхід від реальності, це, за виразом нашої письменниці Оксани Забужко, “є димовою завісою в масову свідомість” поляків. Менторський тон Ващиковського лише збурив українське суспільство і включив зелене світло Москві. Інакше, як лицарем абсурду, цього політика не назвеш, бо його заява про те, що Україна з Бандерою на прапорі в Європу не увійде, посилює гостре протистояння, відхід від від реальності, розчищає шлях до непередбачуваних наслідків і до руйнування підвалин добросусідських відносин.Виголошені філіпіки , демографічна риторика і публічний випад, зробили міністра носієм мови ненависті, хоча б в українському суспільстві, і, зрештою, в самій Польщі, Ващиковський став правофланговим кресов”яків, перевершивши о. Ісаковича — Залєського.

...Відробляючи чужі гроші і виконуючи замовлення, українські епігони польських шовіністів, маргінали усіх мастей, тут же зі злобою, кинулися тиражувати заяву польського шовініста, сподіваючись на конфронтацію в українському суспільстві. Такі ренегати і суфлери відкрито підривають національну безпеку України і мають нести відповідальність перед каральними органпми нашої держави, бо ж нічим не відрізняються від донецьких квіслінгів.

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode