Червоні маки як символ пролитоїкрові

10.05.2017 10:31

Віднедавна 8-9 травняУкраїнавідзначає День пам’яті та примирення і 70-ту річницю Дня перемоги над нацизмом у Другійсвітовійвійні. Нова емблемаскорботного свята – червоні маки – символ пам’яті про тих, хтозагинувпід час Другоїсвітової та гине на сходіУкраїни у боротьбі за незалежність.

В Україніздавнакажуть: маки цвітуть там, де була пролита козацька кров. Тому червоний мак не лишеЄвропейський, але й Український символ скорботи про героїв, загиблих у двохкровопролитнихсвітовихвійнахвійнахминулогостоліття.

   ХочсимволікуУкраїнаперейнялаЄвропейську, протечервоніквіти маку спрадавнаслугувалиукраїнським оберегом. Червоний мак з давніх-давен є могутнімталісманомукраїнського роду, аджеозначає красу, молодість та їхнюскороминущість. За красою та могутністюнаші предки ставили мак в ряд з іншимиулюбленими символами-рослинами – калиною і волошками. Недаремно у прабабусиних колядках співається:

«Ой на всімнебіСонцесияє,

А в цегоґазди мак процвітає…»         

У Європі ж символ червоного маку як символу пам’яті про загиблихз’явився «за мотивами» віршаканадськоголікаря, підполковника Джона Маккрея «На полях Фландрії» - про маки, щовиросли на місцібитвипідбельгійськиммістомІпр, де під час Першоїсвітовоївійнибуловпершевикористанохімічнузброю. Сама ідеявикористовуватичервоний мак як символ спогаду та скорботиналежитьМоїні Майкл, викладачціУніверситетуДжорджії, СполученіШтати. У листопаді 1918 року підвраженнямвідпоемиМаккрея вона написала власнийвірш «Ми збережемоВіру», де заприсягласязавждиноситичервоний мак у пам'ять за загиблими.

Нова європейсько–українськасимволіказізображеннямчервоноїквіткиукраїнськихполів – маку, булазатверджена в Українівідповідно до Указу Президента, підписаного 24 березня 2015 року. До цієїдатиприурочене і святкування Дня пам’яті та примирення, в минулому - Дня перемоги. От уже два роки поспільУкраїнапідтримуєновутрадиціюсвяткування 8 та 9 травня в європейськомудусіпідгаслом «Пам'ятаємо, перемагаємо».        

Нинічервоний мак символізує не тількиспомин за жертвами Першоїсвітовоївійни, а й за жертвами усіхвійськових та цивільнихзбройнихконфліктів у світі. Впершеквітка маку замайоріла на українськомуодязі у 2014 році на заходах, приурочених до річницізавершенняДругоїсвітовоївійни. Червоні маки, роки 1945-2015 та гасло «Пам’ятаємо, перемагаємо» розміщенітакож на аверсіювілейноїмедалі «70 років Перемоги над нацизмом», заснованої Президентом України 29 квітня 2015 року.

ВжетретійрікпоспільУкраїна разом ізЄвропейськимикраїнамипідтримуєофіційні заходи з нагодизавершенняДругоїсвітовоївійни у Європі та перемоги над нацизмом. Разом ізЄвропою та світом, Українарозпочинаєвшануваннязагиблих 8 травня(день підписаннякапітуляціїнацистськоюНімеччиною) і продовжуєурочистостітрадиційно 9 травня. Організаціязаходів 8 травнятакождозволяєукраїнцямпроводитичастинусвяткувань у єдностіізіншимикраїнамиантигітлерівськоїкоаліції: Британією, Францією, США.

До травневихДнів перемоги та примиренняукраїнцямприйнятовиготовлятистилізовані маки переважно з паперу, пластику аботканини. Розміщуютьсаморобнучипридбануквітку маку на одязі на лівійстороні грудей, поближче до серця.          

Зазначу, щовикористаннярадянсько-імперського символу Дня Перемоги – «георгіївськоїстрічки» – дискредитовано у зв’язку з нинішньоюагресіюРосіїпротиУкраїни. Аджесмугастачорно-жовтастрічка у сприйняттіукраїнцівтепервиступаєнегативним символом, якийасоціюється з небезпекою і тероризмом. Водночас «георгіївськастрічка» в Україні на державному рівніофіційно не заборонена.

Довідка. Посилаючись на сайт «Українськогоінститутунаціональноїпамяті», червоний мак як символ пам’яті жертв війнивпершевикористано в Україні на заходах, приурочених до річницізавершенняДругоїсвітовоївійни у 2014 році. Дизайн українськогочервоного маку розроблено за ініціативиУкраїнськогоінститутунаціональноїпам'яті та НаціональноїтелекомпаніїУкраїни; автором символу є харківський дизайнер СергійМішакін. Графічнезображення є своєрідноюалюзією: з одного боку воноуособлюєквітку маку, з іншого – кривавийслідвідкулі. Поруч з квіткоюрозміщенодати початку і закінченняДругоїсвітовоївійни та гасло. Минулорічнимгаслом свята було «Ніколизнову».

  

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode