Український реактивний гранатомет гідно оцінили на міжнародній виставці озброєнь.

18.05.2017 14:46

Чергова, вже 13-та Міжнародна виставка військової техніки IDEF-2017 в Стамбулі піднесла росіянам декілька неприємних сюрпризів.

Так, росіянам довелося вкрай жорстко реагувати навіть на попередні домовленості щодо співпраці наших і турецьких підприємств військової промисловості. Ще одним сюрпризом, на думку багатьох українських і зарубіжних ЗМІ, був новий переносний реактивний гранатомет, представлений зброярами з київського конструкторського бюро “Луч”.

Реактивний гранатомет калібру 107 мм розроблявся КБ “Промінь” у якості заміни для реактивного піхотного вогнемета “Рись”, який дістався ЗСУ ще від СРСР і фактично до весни 2014 р. був знятий з озброєння. Тобто основним завданням цього зразка важкого піхотного озброєння спочатку було знищення довготривалих вогневих точок противника, неброньованої техніки (пускові установки, РЛС, літаки на стоянці, автомобілі та ін), а також живої сили противника яка знаходиться на відкритому просторі, так і в укриттях – будівлі з каменю, цегли або бетону і лише в останню чергу – легкоброньованої техніки.

Головною фішкою нового комплексу повинен був стати, на думку розробників, новітній на той момент оптико-електронний приціл ПРГ, який автоматизував і спрощував процес прицілювання, що дозволяло виявляти і розпізнавати цілі на дальності не менше 3000 м. Такі революційні для радянських і пострадянських РПГ характеристики різко підвищували можливості стрілка, особливо враховуючи, що гранатомет можна застосовувати з 1800 м. Крім того, різко скорочувалася час знаходження стрілка під вогнем противника, якому тепер не потрібно точно вивіряти приціл і “ловити” поправки, підставляючись під кулі.

Вже восени 2014 р. комплекс був показаний вищому військовому керівництву країни, в тому числі тодішньому міністрові оборони Валерію Гелетею і секретареві РНБО Турчинову й викликав непідробний інтерес. Правда, тоді ж були висловлені серйозні претензії, які стосувалися передусім розширення функцій гранатомета.

Справа в тому, що на той момент були розроблені два види 14 кг реактивної гранати – осколково-фугасна і термобарична. Основною для гранатомета була остання – фактично боєприпас об’ємного вибуху, який створює цілу хмару вогню, буквально випалюючи живу силу противника в укритті.

Однак військові на основі досвіду війни на Донбасі вимагали розробки кумулятивного боєприпасу, який міг би застосовуватися для знищення танків. Тим не менш наявний тоді комплекс не в повній мірі відповідав новому типу боєприпасів і вимагав серйозного доведення. І ось через три роки світу був представлений абсолютно оновлений комплекс, який зовні відрізняється насамперед габаритами.

Варто висловити боязку надію, що представлення зразка на такому престижному міжнародному збройному форумі дозволяє говорити про те, що розробка гранатомета вже вийшла з стадії дослідного проектування і переходить у стадію прийняття на озброєння і налагодження серійного виробництва. Адже апарат потрібний і вкрай затребуваний на фронті.

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode