Місце зброї – на передовій, а не в тилу

04.04.2019 18:28

Незаконний обіг вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин – серйозна загроза безпеці людей і розвитку суспільства. Застосування зброї на мирній території відбирає невинні життя, завдає непоправної шкоди здоров’ю, породжує відчуття незахищеності, страх, невпевненість у майбутньому.

Наявність ринку нелегальної зброї прирівнює Україну до Сомалі в очах решти світу, адже міжнародне співтовариство розглядає торгівлю зброєю не як внутрішню проблему держав, а як чинник сприяння транснаціональній організованій злочинності, включаючи міжнародний тероризм, відмивання коштів, наркотрафік. 

Незаконні боєприпаси та зброя на руках у населення нівелюють зусилля держави зі стабілізації розвитку країни, створення безпечних умов життя, забезпечення прав і свобод людини. Навряд чи варто сподіватися на міжнародний туризм у регіоні, де відвідувач ресторану може дістати з кишені гранату, як це, нажаль, не один раз траплялося на Прикарпатті. Сумнівно, що  іноземці збудують нове підприємство там, куди боятимуться їхати їхні фахівці. Інвестори вагатимуться вкладати гроші в область, де, хоч і нема війни, та самі місцеві мешканці створюють нестабільність, везучи додому смертельні трофеї із зони бойових дій.

Через війну РФ проти України високою залишається загроза терористичних актів та диверсій на мирних територіях. Незареєстрована, викрадена зі складів чи з району ООС зброя може потрапити в руки підкуплених агресором зловмисників. Запобігання таким злочинам повинно бути одним із найважливіших пріоритетів правоохоронних органів.

Минулоріч поліція та СБУ не один раз повідомляли про виявлення на Івано-Франківщині автоматів, гвинтівок, пістолетів, гранатометів, мін, ручних гранат, вибухівки, набоїв та навіть компонентів снарядів до «Граду».

Кілька прикрих випадків упередити не вдалося, і розкривати їх довелося постфактум. У листопаді суд в Івано-Франківську виніс вирок уродженцю Коломийщини, котрий минулого року під час сварки підірвав гранату на вулиці біля торгівельного центру. Чоловік утік з місця події, та за три місяці його знайшли й затримали. В очікуванні вироку дев’ять місяців чоловік провів під арештом. Врахувавши, що раніше злочинів він не вчиняв, має двох неповнолітніх дітей, нагороджений відзнакою «За бойову звитягу», суд призначив йому один рік позбавлення волі. Без цих пом’якшуючих обставин колишньому атовцю загрожувало б від трьох до семи років. 

Чимало бід вдалося б уникнути, якби родини тих, хто зараз перебуває під слідством, розповіли чоловікам про можливість добровільно здати нелегальну зброю правоохоронцям. Могло не статись багатьох непоправних трагедій, якби, дізнавшись, що хтось приніс додому зброю, небайдужі громадяни не займали позицію «моя хата скраю», а повідомляли правоохоронців.

Тішить, що вилучені з незаконного обігу десятки кілограмів небезпечного металу не спрацюють у святковому натовпі на музичному фестивалі, святковому чи урочистому заході, не принесуть смерть чи каліцтво у чийсь дім. Засмучує, що ставлення краян до нелегальної зброї усе ще є не таким свідомим, як повинно бути.

Боєприпаси потрібні там, де армія боронить народ від російського агресора. Той, хто приніс додому гранату, неначе сувенір, зраджує зусилля бійців, котрі на лінії розмежування платять життям за безпеку цивільного населення.

 

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode