Хто несе війну на вулиці

24.01.2019 14:56

Нині в Україні може налічуватися від трьох до п'яти мільйонів одиниць нелегальної зброї, – про це на початку тижня в інтерв’ю повідомив генеральний прокурор України. За його словами, такі оцінки наводить МВС. Цифра не тішить, навіть попри твердження прихильників вільного обігу зброї про нібито відсутність залежності між кількістю зброї «на руках» і кількістю злочинів з її застосуванням. Навпаки, за статистикою минулого року число випадків використання зброї під час скоєння насильницьких злочинів (як реальне застосування, так і погрози нею) зросло.

Результати збільшення кількості зброї на «чорному ринку» та легковажного, безвідповідального ставлення до її застосування законними і незаконними власниками відчули на собі і мешканці Прикарпаття.

Минулий рік на Івано-Франківщині розпочався вже третім в історії вибухом у Старому Угринові. В ніч на 15 лютого двоє чоловіків заклали під дверима музею Степана Бандери вибуховий пристрій та привели його в дію. На щастя, підрив був розрахований на резонанс, а не на жертви. Пошуки злочинців тривають досі, надія на їх покарання залишається. Адже банду, яка підклала голову свині на могилу цадика Нахмана, кинула вибухівку в посольство Польщі та відзначилася низкою інших злодіянь в різних регіонах України, поліція та СБУ затримали як раз за рік після першої провокації – тоді вони розмалювали синагогу.

У березні необережне поводження з боєприпасом на Івано-Франківщині завершилося трагедією. Молодий житель села Маркова Богородчанського району проводив зварювальні роботи з артилерійським снарядом. У результаті детонації отримав несумісні з життям ушкодження і помер на місці. Був травмований і 25-річний власник домогосподарства, де сталася подія.

В першоквітневу ніч біля клубу «Ельдорадо» поліція затримала 11 учасників перестрілки, в якій поранили двох чоловік. Працівниками приватної охоронної фірми з Київщини вчинили бійку з іншими відвідувачами клубу та застосували вогнепальну зброю. Шістьох з них, жителів Київської, Харківської та Луганської областей, суд ухвалив затримати без права внесення застави.

У травні від вибуху гранати в селі Лісна Тарновиця Надвірнянського району постраждали дев’ятеро. Винуватцем став військовослужбовець ЗСУ, який через ревнощі устряв у бійку, а потім помстився опонентам за допомогою вибухового пристрою. Дивом вдалося уникнути смертей безневинних свідків конфлікту – більшість уламків прийшлася на автомобіль одного з потерпілих.

16 серпня о 23.40 черговий поліції отримав повідомлення про стрілянину по вулиці Деповській в обласному центрі. Заявник повідомив, що підходячи до під'їзду помітив невідомого чоловіка, який здійснив постріл у бік заявника. Поліцейські виявили на сходовій клітці вм'ятину, схожу на слід від кулі.

У ніч з 18 на 19 серпня в селищі Крихівці 24-річний житель Івано-Франківська вистрілив із салону авто та поранив в обличчя і груди трьох осіб, після чого зник. Ймовірно, стріляв він з обрізу рушниці.

5 вересня в Коломиї на вулиці Чайковського посеред білого дня очевидці зняли на відео чоловіків, які тікали, відстрілюючись. До лікарні потрапили двоє молодиків з тяжкими та середньої тяжкості пораненнями з гладкоствольної рушниці та травматичного пістолета. Поліція того ж дня встановила особи всіх учасників конфлікту. Дві групи осіб раніше вже мали проблеми з законом.

У вересні поліція затримала чотирьох винуватців підриву ресторану в Косові. Вибухом пошкодило 30 квадратних метрів приміщення, його потужність дорівнювала кілограму тротилу. У замовника вибуху і посередника знайшли значну суму грошей, пістолет, зареєстровану нарізну та гладкоствольну зброю. У виконавців вилучили пістолет, набої, частину тротилової шашки та предмети, які могли бути деталями для виготовлення вибухового пристрою. Причиною, за однією з версій, міг стати сімейний конфлікт – власницею ресторану є колишня теща одного з затриманих.

Триває пошук злочинця або групи, котрі 30 грудня посеред білого дня трьома пострілами зі зброї з глушником із салону авто вбили на вулиці Хотинській 60-річного жителя обласного центру. Невдовзі після того в районі Набережної знайшли спалений автомобіль, яким ймовірно пересувались убивці.

Вже новий 2019-й рік розпочався для франківців із гранати Ф-1, знайденої 15 січня на території медуніверситету. Боєприпас перебував у надзвичайно небезпечному стані, чека з кільцем витягнута, і міг спрацювати щомиті. Вибухотехніки знешкодили його на місці за допомогою детонуючого шнура.

Статистика правоохоронців дає змогу уявити, скільком подібним злочинам їм вдалося запобігти. Впродовж 2018-го року у жителів області вилучили 200 ручних гранат та їх частин, 10 гранат до протипіхотних гранатометів, 31 артилерійський боєприпас, 6 інженерних мін, понад 20 кілограмів вибухівки та два саморобних вибухових пристрої.

Двічі на рік проводиться операція «Зброя та вибухівка», коли зброю можна здати добровільно та уникнути відповідальності за її незаконне зберігання. Під час лише п’яти тижнів цих заходів прикарпатці віднесли в поліцію понад 280 одиниць зброї, більше 420 боєприпасів, понад 17 кг вибухових речовин, а також більше 40 одиниць травматичної зброї, які зберігали без дозволу та реєстрації.

Загалом по Україні у 2018-му році з незаконного обігу вилучили понад 1800 одиниць вогнепальної зброї, близько 200 тисяч набоїв, майже дві тисячі гранат та мін.

Для того, щоб ситуація на наших вулицях нарешті стала безпечною і спокійною, абсолютно необхідно, щоб громадяни усвідомлювали: використання зброї в якості аргументу у вирішенні того чи іншого питання для досягнення своїх цілей не призводить ні до чого, крім травм, смертей та кримінального переслідування. Відтак, везти з району ООС, купувати з рук, тримати вдома незаконну зброю і вибухівку немає жодного змісту. Навіть якщо у якийсь момент і вдасться продемонструвати іншим свою вищість та «крутизну», найпізніше за рік цей «триумф» обернеться спілкуванням зі слідчим, прокурором та судом. Відповідно до статті 263 Кримінального кодексу України незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Свідченням мужності й зрілості чоловіка є уміння залишатися тверезим, володіти собою і ситуацією та не доводити суперечності до конфліктів, бійок, а тим більше перестрілок чи вибухів.

Готовність та бажання давати відсіч ворогу дуже потрібні на Донеччині і Луганщині, в районі проведення операції об’єднаних сил. Мрія тримати зброю в руках повинна бути невіддільною від розуміння, наскільки відповідально з нею необхідно поводитись. 

Назад

Контакт

IF.LIVE

© 2016 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode